ELS PEIXOS (CICLE INICIAL)

Hola a tots i totes!

Sóc la Mª Carmen Camargo i a continuació us mostraré alguna de les activitats que vaig posar en pràctica amb els meus alumnes, "Els dofins" de l'Emili, nens i nenes de primer de primària.

Com us podeu imaginar, el tema sobre el qual vam aprofundir va ser "Els peixos com a model d'ésser viu". Vaig aprofitar que l'escola havia programat una sortida a l'aquari de Barcelona i, durant dues setmanes posteriors a la sortida, vaig implementar la meva UD que havia preparat sobre els peixos.

Aquí teniu unes fotografies de quan vam anar a l'aquari:



Vam veure moltes classes de peixos i d'altres animals marins i ens van explicar moltes curiositats sobre la vida al mar. Com us podeu imaginar, va ser una experiència molt divertida pels alumnes, ja que en tot moment estaven bocabadats escoltant tot allò que ens explicava la Núria, la nostra monitora de visita. Però, haig de dir que abans d'anar a l'aquari vam fer una conversa a la classe per saber quins eren els coneixements previs que els alumnes tenien sobre el tema i, durant la visita, vam anar aclarint si tot el que pensaven sobre els peixos era veritat o no.

Aquí teniu el recull de totes les coses que els alumnes van dir prèviament a la visita a l'aquari i les que van dir un cop vam tornar de la visita:



Com haureu vist, els alumnes tenien una idea molt difusa de com és la respiració dels peixos, però en la visita a l'aquari i amb les activitats que vam fer durant les setmanes posteriors va quedar més clar com és la respiració d'aquests animals.

Com que ara ja esteu una mica situats dins del context de la meva UD, passaré directament a mostrar-vos una de les activitats que més em va costar dur a terme amb els alumnes però que finalment va resultar satisfactòria. Es tracta d'una activitat de dissecció d'un peix! Sí, sí, vam obrir un peix amb nens i nenes de 6 i 7 anys per veure quina era la seva anatomia interna i intentar descobrir quines característiques els fa poder viure a sota de l'aigua.

Al principi els hi feia nosa tocar-los, però va ser començar la dissecció i després fins i tot em va costar treure'ls els peixos de les safates perquè no paraven de trobar coses i de preguntar que què eren! Aquí teniu les fotografies dels alumnes:



Segurament estareu pensant... I com vas poder reconèixer quins eren els òrgans entre tanta sang? Bé, doncs el secret està en una aplicació virtual que vaig trobar buscant per internet. Evidentment, la dissecció d'un peix no és un acte quotidià que es faci sovint - al menys jo li deixo la feina a la noia de la peixateria -. Així doncs, vaig haver de buscar informació i aprendre primer sobre el tema per poder estar suficientment preparada per les preguntes que els alumnes em poguessin fer. Doncs vaig trobar l'aplicació que us he esmentat abans. Es tracta d'una aplicació guiada en la que pots fer la dissecció d'un peix de forma virtual, tot utilitzant els estris necessaris per fer-la. Aquí teniu l'enllaç (fer clic a la foto):



Vaig utilitzar amb els alumnes aquesta aplicació prèviament a la dissecció del peix perquè així podrien reconèixer els òrgans més fàcilment. 
Si heu fet una ullada a les fotografies dels alumnes durant el procés de dissecció, haureu vist que molts dels òrgans que surten a l'aplicació els vam poder identificar, com per exemple: el cor, el fetge, la bossa natatòria... A més, també vam analitzar el peix per fora i vam manipular les aletes per veure quins eren els moviments que feia. I vam descobrir que la seva pell és diferent que la nostra i que tenen una capa que està coberta d'escates perquè no s'arruguin a sota de l'aigua com nosaltres quan estem molta estona a la banyera.

Finalment, espero que us sigui d'utilitat per si us trobeu que heu de treballar els peixos en algun moment de la vostra vida amb els alumnes i dir-vos que esteu convidats a deixar comentaris per si voleu tenir més informació sobre aquest projecte.

Gràcies per la vostra atenció!


No hay comentarios:

Publicar un comentario