ELS FONGS (CICLE SUPERIOR)

Al llarg d'aquest projecte els nens aprendran moltissimes coses sobre els fongs. Hem escollit aquesta temàtica ja que a una nena de la classe se li va florir un entrepà dins la motxila i això va despertar l'interés dels nens. Es preten que els aprenentatges es donin com a resultat d'un experiment i de les conclusions que se'n extreuran d'aquest.

Començem!
La primera cosa que vem fer per introduir el tema va ser un KPSI a partir del qual vam poder descobrir els coneixements previs dels nens sobre el tema.

Després vam continuar investigant sobre les seves idees prèvies mitjançant una conversa en gran grup.

Algunes de les preguntes que van guiar aquesta conversa van ser:

1. Per què creus que es van florir els entrepans?



2. Creus que les floridures tenen a veure alguna cosa amb els fongs?



3. Què en saps dels fongs?



4. Creus que els fongs són un tipus de plantes?



5. Quines eines o aparells podem fer servir per observar els fongs?


Vam veure que els nens tenien molts dubtes sobre el món dels fongs... Havia arribat l'hora de donar pistes! Tots junts van llegir un text sobre l'origen del formatge roquefort:



Un cop van haver fet la lectura vam intentar fer una llista amb les condicions que creien que hi havia a dins la cova: humitat?, llum?, aire?, temperatura? i matèria orgànica?
Tenint aquests cinc ítems vam començar a preparar un experiment. Posariem diferents troços de pa amb tomaquets amb diferents condicions, variant els items anteriors: un troç tindria humitat, temperatura alta, sense llum i sense aire. Cada troç de pa tindria unes condicions diferents, i cada troç de pa seria observat dia a dia per la mateixa parella de nens.

Vam pensar que ens caldria per poder dur a terme l'experiment:
- Pa i tomàquet (matèria orgànica)
- Congelador i peixera amb termostat (temperatura)
- Pots de fer el buit o recipients normals (aire)
- Petits recipients amb aigua o no (humitat)
- Bosses de plàstic negres o no (llum)


Vam anara observant les mostres cada dia durant dues setmanes. En algunes havien sortit molts fongs! Però d'altres no en tenien gens...



Ara ja teniem el que voliem: els nostres fongs. Havia arribat el moment d'aprendre a fer servir microscopis i lupes binocular. Primer vam fer un treball teòric sobre el seu ús, després una pràctica amb un troç de paper de diari per aprendre a enfocar i fer-ne ús, i per últim la pràctica amb els fongs. Com que som molt bons companys els nens que tenien molts fongs van deixar una mica a aquells que no en tenien. Així tots vam poder veure els nostres fongs a través dels dos instruments diferents.


Gràcies a la lupa i al microscopi vam poder veure molt bé com són els fongs. Així vam fer un dibuix d'allò que haviem vist a traves de les optiques. A partir del dibuix que hi trobeu a continuació vam poder descobrir què era allò que haviem vist:


Però per que servia tot allò? Sabiem que hi havia una cosa anomenada espora que anaba per l'aire fins a trovar algun menjar on reproduir-se. D'on sortien les espores? Què eren les hifes? Quants dubtes. Però finalment ho vam descobrir tot!

Una de les últimes tasques va ser elaborar un decàleg on apareguessin les nostres recomanacions sobre com cal conservar els aliments per evitar l'aparició de fongs. El vam poder redactar gràcies a allò que haviem observat durant el nostre experiment.


- No guardis els aliments amb humitat
- Cal posar els aliments  a temperatura baixa
- Posa els aliments com els tomàquets mirant cap avall
- No exposis els aliments a la llum del Sol
- No deixis els aliments oberts
- No deixis els aliments més de 15 dies a la nevera
- Cal congelar els aliments si els vols conservar molts dies
- Si a un aliment li surt un fong l'has de llençar
- Si no tens nevera guarda els aliments en sal o fen-n conserva.
- Envasa els teus aliments al buit


Vam tornar a fer el KPSI de l'inici del projecte i... ens vam adonar que haviem aprés moltes coses!


Per últim hem elaborat un video on describim tota la feina que hem realitzat durant aquests dies, un video que documenta un procés científic. Però com que és molt professional, encara l'estem editant i no el podreu veure fins d'aqui a uns dies!!


Esperem que us hagi agradat el nostre projecte!

Gràcies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario